Bok

Trådar ur ett liv - textilkonstnären Maja Andersson Wirde

Boken om Maja Andersson Wirde och de verk hon skapade under ett halvt sekel har nu utkommit. Författare är konstvetaren Marie Andersson. För första gången kan vi nu följa Maja Andersson Wirdes  utveckling som konstnär genom ett unikt bildmaterial. Boken innehåller närmare 200 aldrig tidigare publicerade fotografier av skisser och verk, flera av dem i privat ägo. Här kan man beundra hennes målningar, mattor, mässhakar och antependier med mera. Utgivningen av boken har blivit möjlig tack vare donerade medel och försäljningen sker utan vinstintresse. Eventuellt överskott från försäljningen kommer att användas för att sprida ytterligare kunskap om Maja Andersson Wirde och för att göra hennes verk tillgängliga.

”Äntligen en bok om textilkonstnären Maja Andersson Wirde! Sverige har en lång textiltradition och från omkring år 1900 och framåt utvecklades landet till ett av de ledande vad det gäller västerländsk mattdesign. Och det tack vare konstnärer som Märta Måås-Fjetterström, Maja Sjöström, Carin Wästberg, Barbro Nilsson, Agda Österberg och många fler. Maja Andersson Wirde har inte varit lika omtalad som de ovan nämnda konstnärerna, trots att hon verkade på Handarbetets Vänner i över tjugo år och sedan fortsatte på Cranbrook Academy of Art 1929–1933, samtidigt som Carl Milles, Loja och Eliel Saarinen. Under sin tid på Handarbetets Vänner komponerade Maja Andersson Wirde bl.a. flera flossamattor till det av Ragnar Östberg ritade Kungl. Patentverket i Stockholm.”


Anette Granlund, januari 2016,

matt- och textilspecialist på Bukowskis auktioner"Trådar ur ett liv - textilkonstnären Maja Andersson Wirde" ges ut av förlaget Läs-Idé. Mailadress:

laside@wirde.se

0705178966

Pris:250 kr


”Maja Andersson Wirde var en sann pionjär som formgivare av nydanande textilier under den tidiga modernismen. Det är en verklig glädje att se att Wirdes textila arv nu får sin rättmätiga plats i textilhistorien genom denna bok. Tack Wirdegruppen för att ni bjöd in Handarbetets Vänner att medverka i arbetet, vi är stolta över att vara en del av Majas historia.”


Lotta Ahlvar,

vd Föreningen Handarbetets Vänner